Yirmi Yedi

Dün yirmi yediyi doldurdum. Bu sürede insanlar ve hayatla ilgili öğrendiklerimi listelemek istiyorum. Sanırım zamanı geldi.

  1. Her yıl, insan daha da fazla geçmişe dönmek istiyor. Geçmişe dönmek istemediğim bir gün hatırlamıyorum.
  2. İnsanlar basit. Düz mantıkla yüzeysel yaşıyorlar. Yüzünüz gülüyorsa mutlu, iPhone’unuz varsa zengin, kanser falan değilseniz sağlıklı sanıyorlar.
  3. Sağlık demişken: hâla yalnızca fiziksel sağlığın önemli olduğunu düşünüp, psikolojik durumu hiçe sayacak kadar sığ insanlar bu dünya üzerinde.
  4. Psikolojik durum demişken: depresyondaki insana ‘olur bu ya geçer koçum‘ deyip, ‘herkesin sorunları var‘ diyerek iyileştireceğini inanan insanlar da mevcut.
  5. Hayvanları insanlardan daha çok seviyorum. Hayvan ayırmak doğru değil ancak kedi ve köpeklere karşı aşırı bir sevgim var. Şu ülkeyle ilgili sevdiğim sayılı şeylerden biri sokak hayvanları. Rastgele durup sokaktaki bir kediyi sevip mırlamasını hissetmek güzel bir duygu.
  6. Hayvan seven ve doğa seven insanı sevin.
  7. Hayatta tutunacak bir şeyi olmayanlar fanatik derecede bir gruba bağlanırlar. Bunun futbol takımı, din, milliyetçilik ya da veganlık olması fark etmez. Belirli bir kavram ya da gruba bağlı olan, kendi fikirlerini başkalarına zorla empoze etmeye çalışanlardan olmak yerine doğaya bağlı olmayı seçin.
  8. Yaratıcı insanlar her zaman bir adım öndedir. İster yerdeki kibrit çöplerinden bir şeyler yapın, isterseniz dünyaca ünlü heykeltıraş ya da yönetmen olun. İsterseniz yaratıcılığınızı mühendislikte konuşturun. Fark etmez. Yaratıcı olun.
  9. Şüpheci olun. Her şeyin gerçekliğini ve arkasındaki nedenleri sorgulayın. Hastalık derecesinde paranoyak olmaya gerek yok ama her şeye atlamamak iyidir.
  10. Devletlere, bankalara, askeriyeye, diyanete, ilaç şirketlerine, politikacılara ve güce sahip benzer kişi ve kurumlara asla güvenmeyin. Unutmayın ki bu kişi ve kurumlar beyin yıkayarak gerçek olmayan bir şeye inanmanız için mükemmel rol yapıp milyarlarca dolar harcayabilecek kurumlar.
  11. Yalan söylemeyin. Ne olursa olsun. Nezaketen bile olsa. Bir şeyi beğenmezseniz beğendim demeyin. Bu, karşınızdakine de zarar vermektir. Onun yerine bir şeyin hoşunuza gitmediğini kibarca açıklayıp nasıl geliştirilebileceğini söyleyin.
  12. Sevmediğiniz şeylerle uğraşmayın. Uğraşacak, sevdiğiniz bir şeyler bulun (evet mümkün). Hatta eğer boş zamanlarınızda boş yapmak yerine kendinizi geliştiriyorsanız çok kolay.
  13. Sağlıklı beslenmek güzel bir şey ancak bu isteğinizi sömüren koca bir endüstri var. Bu endüstrinin kendi ürünlerini sağlık duygunuzu sömürerek satmak için, çoğu normal yemeği hatta fast food’u, olduğundan çok daha zararlı gösterdiğini unutmayın. Yani canınız McDonald’s ya da Carl’s çektiğinde düşünmeyin, yiyin. Sadece bütün hayatınız bu olmasın yeter.
  14. Yemek demişken: kalori hesabı asla yapmayın, istediğiniz gibi yiyin. Fazla kilolu olduğunuzu düşünüyorsanız spor yapın. Anoreksik olmaya çalışmayın. İnsanın doğasında vücudunda yağ vardır.
  15. Teknolojiyi kullanın, içli dışlı da olun, ancak kölesi olmayın ve gerektiğinde tamamen uzaklaşmayı bilin.
  16. Eğlenmek istediğinizde ‘otur işini yap, önce çalışıp hak edeceksin’ diyen ezik köle psikolojisini size empoze etmeye çalışan insanları hayatınızdan derhal çıkarın. İnsanın doğası çalışmak değildir, eğlenip güzel zaman geçirip yaşamaktır.
  17. İnsanları çıkartmak demişken: sizi olumsuz etkileyenlerden tamamen kurtulun. Sayı değil, kalite önemli. Herkesle arkadaş olmak zorunda değilsiniz. ‘Herkesle iyi olayım’ politikası yapmacık insanlar içindir. Yapmacık olmayın.
  18. Dar görüşlü insanlardan uzak durun. Açık görüşlü yeni insanlar tanıyın. Her şeye açık olun.
  19. Hassas konulardan konuşun. Dini inançlar, toplumsal değer yargıları, ölüm, seks, etik değerler… Bunların hepsi tabu olmaktan çıkıp, sorgulanıp açık açık, önyargısız konuşulabilmeli. Bu konudaki açık tavrınızı istemeyen insanlar için ise üstteki maddelere bakın 🙂
  20. Küfredin. Rahatlatır. Politically correct olmaya kasmayın. Yeri geldiğinde, tabiri yerindeyse, ağzınızı bozun.
  21. İnsanlar önemli. Ancak fikirler daha önemli. Hepimiz öleceğiz ama fikirlerimiz bizden çok daha uzun yaşayabilir.
  22. Soğuk iyidir. Soğuk ve kuru iklimde yaşayan insanlar daha sakin ve zeki oluyorlar. Bilimsel açıklaması hakkında hiçbir fikrim yok, tamamen kendi gözlemim. Benzer biçimde, deniz kıyısı olan yerlerde büyümüş insanlar da daha vizyon sahibi ve zeki oluyorlar (istisnalar elbette mevcut, ben genelden bahsediyorum). Türkiye’nin illere göre oy dağılımın haritasına bakmak olayı zaten özetliyor. Arkadaşlarınızı buna göre seçin diyemem, ama göz önünde bulundurmakta fayda var.
  23. Toplum normlarına uymak zorunda değilsiniz. Normlar basit ve sıradanlığın dışına çıkamayan insanlar içindir. Bir şeyi herkes yapıyor diye yapmanız gerekmez. İstiyorsanız yapın, istemiyorsanız yapmayın. Başkalarına zarar vermediğiniz sürece (hayali tanrılarının varlığını reddetmek, zarar vermek sayılmıyor) istediğinizi yapabilirsiniz. İnsanlar ne der diye düşünmek, kendilerine güveni olmayanlar içindir (istisnalar hariç tabii ki: bazı durumlarda insanların ne düşüneceğine göre davranmak gerekebilir, ancak bu durum istisna olarak kaldığı sürece sorun yok).
  24. İyi insan ve kötü insan kalıplarınızı sorgulayın. Genelde sporcu, dini bütün insan ahlaklı iyi insan, sosyal olmayan, uyuşturucu bağımlısı, ilişkileri belli olmayan insanlar kötü bilinir. Tanıdığım insanlara geri dönüp baktığımda söyleyebilirim ki gerçek bunun tam tersi yönünde: bir sürü dini bütün ya da sporcu kompleksli insan tanıdım, bir sürü dışlanmış, madde bağımlısı ve sosyal sorunları olan dünya tatlısı insan tanıdım. Tabii ki herkes böyle demiyorum, yalnızca kalıpları yıkın diyorum.
  25. Zaman hiçbir şeyin ilacı değil. Kendinizi kandırmayın. Zaman bazı şeyleri düzeltebilir ama asla bel bağlamayın, garantisi yok. Başkalarına ya da zaman gibi kavramlara bağımlı olmayın. İşinizi kendiniz görün.
  26. Dünyada her şey kötüye gidiyor gibi görünse de, insanlar makineleşiyor devletler iğrençleşiyor savaşlarda insanlar ölüyor hastalıklar artıyor gibi görünse de gelecek güzel olabilir. Özellikle bilişimin gücüne ve yapay zekaya inanın. Kendisi doğru kullanıldığında dünyadaki tüm sorunları çözebilecek, herkesi mutlu edebilecek güçtedir.
  27. Sevmekten, aşık olmaktan, yakınlaşmaktan korkmayın. Hayatta en büyük zararı sevmekten, yaşamaktan, gerçek bir şeyler paylaşmaktan korkanlar verir. Asla onlar gibi korkak olmayın. Evet! deyin.